І чай і каву – ось що обрати на співбесіді на роботу рекрутером

Немає різниці чи ти рекрутер з досвідом, який змінює місце роботи з якихось причин, чи ти рекрутер-новачок, який подумав щось на зразок «Годі мучитись на тих заводах, піду буду за компом сидіти і людей пачками рекрутувати», всі проходять співбесіду із роботодавцем або з його представником.

Від співбесіди залежить не мало не багато – візьмуть тебе на роботу чи ні. Взяли – співбесіда пройшла вдало. Не взяли – і добре, значить мене оминуло щось погане і це не моє місце роботи (філософія).

Скільки б нові правила не диктували моду на онлайн-співбесіди, всерівно рано чи пізно (а скоріше рано) відбувається співбесіда наживо.

Як поводити себе на співбесіді під час влаштування на роботу рекрутером в Польщі та на що варто звернути увагу ми детально розповімо в іншій статті, а сьогодні поговоримо про один важливий аспект, який звучить приблизно так: «чай чи кава?»

Про це, скоріш за все, тебе запитає або сам потенційний роботодавець, або хтось із його працівників.

Це запитання не таке просте, як може здаватися на перший погляд. Вже тут потенційний роботодавець «промацує» тебе і оцінює, яким ти будеш працівником – скромнягою, на якого можна навісити щозавгодно і цей скромняга «тягнутиме лямку» чи амбітною незалежною рекрутерською одиницею, яка будь-де знайде роботу і не так вже й потребує роботи саме в цій агенції. Ось такі і притягують роботодавців.

Саме так оцінює тебе майбутній роботодавець і робить для себе висновок – потрібен йому такий працівник чи ні. Але повернемося до кави. І чаю. Це важливо.

Що робити, якщо на співбесіді в агенції запропонували каву або чай?

Якщо ти відмовишся, при цьому скромно знітившись, стуливши ноги і плечі, або будеш мямлити «не знаю», це однозначно піде тобі в мінус. Це покаже твою невпевненість, а невпевнених або не беруть на роботу, або просто використовують в певних цілях і потім звільняють, що робить їх ще більш невпевненими в подальшому.

Набагато краще, якщо ти чітко скажеш: «Каву, будь ласка» або «Чай, будь ласка». Але дочитай до кінця – там є інші, кращі варіанти.

Кава

В тебе має бути заздалегідь видумана відповідь яку саме каву ти будеш, якщо запитають. У хороших агенціях каву подають з експресу і рідко запарюють вручну кип’ятком, щоб гість не плювався потім в кружку і не сидів з чорними зубами.

Розчинна кава – агенція г*мно

В агенціях, де подають розчинну каву, скоріш за все і «ловити нічого». Скоріш за все там тобі і платити будуть копійки, або ще й штрафи за невиконаний план видумають. Тому від агенцій, які пропонують розчинну каву краще бігти за три дороги зі швидкістю світла.

Доречі, в агенціях, де пропонують лише розчинну каву не питають яку каву принести, а приносять чорну, бо іншої немає, а якщо інша кава є, то вона занадто дорога для такого гостя як ти. Ось так тебе цінують в даній агенції вже на самому початку потенційної кар’єри.

Яку каву вибрати під час співбесіди, якщо є вибір? Все залежить від того, яку ти любиш. Краще запитати які є варіанти і вибрати один з них. Якщо любиш чорну без цукру, то таку і замовляй, а не випендрюйся модними словами типу «доппіо».

Молоко

Якщо хочеш з молоком, то і замовляєш каву з молоком, але перед цим запитай чи є можливість з молоком.

Цукор

Тут взагалі все просто. Любиш каву з цукром – проси стільки ложечок, скільки хочеш.

Замінники цукру

Не вимахуйся. Якщо замінників цукру до кави тобі не пропонують, то не питай чи вони є. Пий краще свою каву без цукру.

Ще трохи про каву на співбесіді…

Але з цукром, молоком і самою кавою є одне суттєве «але». Якщо в тебе слабка нервова система і ти надто сильно нервуєш під час співбесіди, то від кофеїну в каві в тебе ще більше зросте нервовість. Цукор ти можеш розсипати від хвилювання і ще більше знітитись, а молоко можеш розілляти навіть собі на штани.

Якщо щось із цього станеться – просто голосно посмійся. Краще бути трохи веселим неадекватом, ніж зашуганим скромніком.

Якщо ж ти такий нервовий, що робити? Як варіант – попросити маленьку каву без цукру і вдавати, що п’єш, а насправді зробити лише кілька маленьких ковтків і недопити її.

Вкінці співбесіди, коли вже знаєш, що будеш виходити, можна і допити цю каву за один мах (але трішки треба залишити в чашці для годиться).

Чай

З чаєм все простіше, ніж з кавою, тому що його пропонують декількох видів і тут може бути на вибір чай без кофеїну (без лишніх нервів), наприклад, фруктовий, м’ятний тощо.

Звичайний чорний теж підійде, але знову ж, у ньому теж є кофеїн, хоча не такий різкодіючий як у каві.

Якщо ти міцний горішок, то можна попросити принести зелений чай, бо в ньому теж кінська доза кофеїну.

Цукор до чаю

З цукром до чаю тут те ж саме, що і з цукром до кави. Не розсип. Не нервуй. Або не проси. П’єш без цукру – не проси замінники.

Молоко до чаю

Ми не в Англії, тому молоко до чаю не проси, навіть якщо любиш такі речі. Не вистачало ще, щоб під час співбесіди тобі захотілось пердіти. Куди будеш бігти?

Не випендрюйся

Не питай чи є матча або мате. Матчу тобі з Японії везти не будуть і збивати її теж не будуть, а мате не принесуть в гарбузі, щоб ти його посьорбував, розповідаючи про успіхи в рекрутації чи про майбутні стратегічні плани рекрутера-новачка.

Не кава і не чай

Теж є така чудова опція. Вона продемонструє твою впевненість, але при цьому тобі не потрібно буде додатково нервувати через вплив кофеїну.

Стакан води

Так, так. Попроси стакан води, якщо запитають хочеш ти каву або чай. Саме стакан води допоможе тобі показати, що ти не скромняга, але і мислиш нестандартно (а може і здоровий спосіб життя ведеш).

Тільки прошу, бери негазовану воду. Бульбашки – зло. Ти ж все-таки не забувай про те, що можеш захотіти пердіти. І що тоді будеш робити?

А як почне «різати» коли встанеш з місця і недобіжиш? А ще треба попрощатися і руку потиснути потенційному роботодавцю. І в туалеті може бути зайнято…

Тому якщо не любиш/не хочеш ні кави ні чаю, проси склянку звичайної води.

Наш вибір і порада тобі – і чай і кава!

Роботодавці люблять оригіналів, які чимось виділяються та людей з нестандартним мисленням.

Серед багатьох кандидатів тобі потрібно чимось виділитися, запам’ятатися. Тому коли запитають «вам принести каву чи може чай», сміливо, впевнено і чітко відповідай: «І каву і чай, будь ласка!».

Повір, роботодавця такий крок вже здивує. Якщо він подумає, що ти дивний/дивна і не візьме тебе на роботу – це не твій роботодавець і вам не йти одним шляхом.

Якщо це «твій» роботодавець, він тебе обов’язково запам’ятає. І це суттєво підвищить твої шанси отримати роботу.

Головне тут недопити третину чашки чаю і недопити третину кави. Це покаже, що ти не голодний/голодна, а твою оригінальність.

Якщо і не візьмуть на роботу, то принаймні чайку і кави на дурняк нап’єшся. І друзям буде про що розповісти.

Проте з імовірністю у 82% гарантуємо, що після такого запиту на чай і каву ти і шеф вже десь через рік у неформальній обстановці будете разом сміятися і згадувати твою співбесіду.

Комбінації

Якщо замовив і чай і каву, можеш комбінувати як завгодно – чорна кава і фруктовий чай, кава з молоком і зелений чай – тут можеш дати політ своїй фантазії.

Удачі і напиши в коментарях як все пройшло. А якщо взяли на роботу – не забудь поділитись в коментарях з колегами-рекрутерами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *