Чи потрібна вища освіта для роботи рекрутером?

Новачків, які хотіли б стати на стежку польсько-української рекрутації часто цікавить питання які саме документи потрібно мати, щоб почати працювати рекрутером. Зокрема, чи потрібна вища освіта щоб влаштуватись на роботу рекрутером у Польщі? Який диплом підходить щоб знайти роботу рекрутером? Чи потрібен диплом польського вузу щоб працювати у польській агенції праці? На ці та інші пов’язані питання і дещо більше ти знайдеш відповіді у сьогоднішній статті.

Робота рекрутером в польській агенції праці

Як правило, щоб влаштуватись на роботу рекрутером в Польщі диплом не потрібен. Головне, бажання працювати з людьми і вміння користуватись комп’ютером, смартфоном. Хоча конкретні вимоги завжди ставить роботодавець, як правило, роботодавця найбільше цікавить ефективність майбутньої роботи рекрутера. В цьому випадку більш вагомим аргументом при проходженні співбесіди буде саме робота з клієнтом у будь-якій сфері – торгівля, колл центр, сфера обслуговування або ж досвід у рекрутації працівників.

Чи впливає вища освіта на отримання роботи рекрутером в Польщі? Опосередковано – так. Людині з вищою освітою може бути легше опанувати комп’ютерні програми, які використовуються в агенції праці. Хоча знову ж таки – все досить індивідуально і просто диплом тут нічого не вирішує.

Також опосередовано, але якщо здобуття освіти було за напрямом, що передбачає роботу з людьми, то навички отримані під час навчання можуть допомогти у рекрутації працівників.

Якщо ти збираєшся працювати рекрутером і шукаєш відповідні вакансії в Польщі, то диплом у будь-якій сфері може бути додатковим плюсом у резюме або під час співбесіди. Проте це буде лише додатковим «бонусом».

Також важливо правильно сформулювати і при потребі розповісти на співбесіді чому ти шукаєш роботу саме рекрутером, маючи освіту, яку вже здобув/здобула. Наприклад, якщо у тебе диплом філолога, ти можеш сказати, що перш за все тобі цікава робота з людьми і пошук відповідних кандидатів на вакансію, а досконале знання декількох мов дозволить тобі легко спілкуватися з людьми з різних країн, при потребі швидко перекладати вакансії на різні мови, а в перспективі можливо навіть розширити поле діяльності агенції на інших напрямках.

Якщо ж твоя освіта зовсім не відноситься до сфери рекрутації і роботи з людьми, варто зробити акцент саме на бажанні роботи з людьми і вмінні продавати послуги. Можна також додати, що робота чи знання у відповідній сфері допоможуть знайти кандидатів на відповідні вакансії. Наприклад, якщо твоя професія водій, тобі легше буде закривати вакансії водія компанії, адже теоретично тобі легше знайти спільну мову з кандидатом.

Якщо брати спеціалізацію, наприклад, юриста чи правника, то при пошуку роботи рекрутера у Польщі можна зробити акцент на тому, що ти уже знаєш усі аспекти легалізації іноземців, публікації оголошень із відповідними позначеннями, які вимагає польське законодавство, а також при потребі можеш навіть скласти чи перевірити договір про надання послуг роботодавцю.

Культура спілкування і вища освіта

Дуже часто наявність вищої освіти позитивно впливає на культуру спілкування рекрутера кадрової агенції із кандидатами, а при потребі – з польськими роботодавцями.

Рекрутація не означає «впарювання» вакансій під будь-яким соусом лише задля знаходження якнайбільшої кількості кандидатів. Сфера рекрутації це не базар, де торговець використовуючи різні методи розповідає потенційному покупцю все, що той хоче почути, аби лише продати товар. Якщо рекрутер діє за такою схемою (а такі є), то більшість кандидатів потім втікає з роботи, скаржиться і це плямою падає на репутацію всієї агенції як в очах потенційних кандидатів, так і в баченні роботодавців, яким агенція надала невідповідних кандидатів (втекли, не мають досвіду роботи на певному робочому місці), не виконали замовлення в строк, який обіцяли роботодавцю.

Як показує досвід, більшість рекрутерів, які мають вищу освіту більш відповідально відносяться до процесу рекрутації, правдиво розповідають кандидату про всі деталі в результаті чого якість рекрутації суттєво зростає. Тобто, в даному випадку задоволені всі – кандидат, рекрутер і агенція в якій він працює.

Тобто, хоча вища освіта не є вимогою при прийнятті на роботу до більшості польських агенцій з працевлаштування, вона може допомогти рекрутеру у якісній рекрутації та напрацюванні позитивного особистого портфоліо (досвіду).

Робота рекрутером в українській агенції працевлаштування закордон

В Україні вимоги роботодавців досить часто диктуються не лише ринком, а й певними застарілими стереотипами. Це стосується навіть вимог, які ставляться кандидату ще до проходження співбесіди. Часто однією з вимог може бути вища освіта.

Ця вимога може бути вписана у вакансії «для галочки» кимось із відділу кадрів або особою, яка створювала дане оголошення на вимогу керівника. Тому якщо ти шукаєш роботу рекрутера в Україні, радимо всерівно відправляти резюме, навіть якщо ти не маєш вищої освіти.

Основний акцент варто робити саме та досвіді у продажах (якщо такий є), причому у будь-якій сфері, тобто показати, що ти хороший продажник від природи і зможеш «продавати» продукт агенції – її послуги. Якщо ж досвіду немає – акцент варто робити на нестримному бажанні потрапити на роботу саме у цю сферу у цю агенцію.

*Добре перед подачею резюме почитати про цінності компанії, її позитивний досвід, знати коли була створена, з ким співпрацює, подивитись профіль компанії на LinkedIn. Доречі, це стосується не лише українських агенцій з працевлаштування, а й польських теж.

Робота рекрутером здальна

Тут ви вже сам собі директор, сам собі маркетолог і сам собі рекрутер. Начальників немає, зате є самодисципліна і самомотивація – головне якісно і кількісно рекрутувати на отримані від агенцій вакансії. Чи допоможе тобі в цьому вища освіта – питання суто індивідуальне.

Підсумки

Робота рекрутером працівників з України, Білорусі чи країн СНД у Польщу, Чехію чи інші країни не вимагає диплому про вищу освіту.

Польські агенції з працевлаштування, розглядаючи потенційного працівника на посаду рекрутера перш за все беруть до уваги досвід, навички у роботі з людьми, зацікавленість і бажання працювати.

Диплом може бути додатковою перевагою для роботодавця, але не суттєвою. Також вища освіта може допомогти рекрутеру у особистій роботі.

Деякі українські агенції з працевлаштування закордон можуть «за старою звичкою» вимагати вищу освіту, але при особистій розмові більше цінуються навички роботи з людьми, досвід у продажах і бажання працювати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *