Коворкінг і рекрутація – що це і чи реально?

Коворкінг простою мовою це офісний простір, де працюють як правило фрілансери з різних сфер діяльності або з різних компаній. Найчастіше коворкінг вибирають ті, хто працює здальна, але при цьому хоче мобілізувати себе в офісному середовищі, або коли робота з дому набридла чи є неможливою через різні відволікаючі фактори. У більшості великих міст України та Польщі є цілі коворкінг офіси, де люди винаймають робоче місце і можуть зануритись у свою роботу. Сьогодні розглянемо як виглядає рекрутація працівників до Польщі коли працюєш в коворкінг офісі.

Коворкінг чимось нагадує роботу в звичайному офісі, але без шефа. Тут ти сам собі шеф і сам собі керівник і можеш піти з нього в будь-який момент, якщо потрібно. Проте в коворкінг офісі є всі відповідні атрибути – робоче місце, інтернет, кава, чай, вода і кухня, а також колеги з різних сфер діяльності, з якими при бажанні можна поспілкуватися і розширити свій горизонт. Все це дійсно мобілізує і налаштовує на робочий лад, особливо якщо в минулому ти працював в офісі. Коворкінг допомагає саме зосередитись на виконанні завдань, адже працюючи з дому є спокуса взяти ноутбук і влягтися на ліжко, або піти щось перекусити, а це вже впливає на ефективність роботи. До того ж вдома члени родини можуть не розуміти, що ти дійсно працюєш і мусиш зосередитись на роботі.

Як коворкінг вписується у модель польсько-української рекрутації?

Поскільки рекрутація працівників до Польщі вимагає виконання різної діяльності, вільний офіс має допомагати виконувати ці завдання. І це цілком реально.

Наприклад, тут легко можна зосередитись на створенні оголошень та реклами, налаштуванні реклами та оголошень на Фейсбуку, у Вайбері та інших джерелах. Спокійно можна зосередитись на переписці з клієнтами та роботодавцями.

Проте не забуваємо, що однією із основ роботи рекрутера працівників до Польщі є саме розмова по телефону з кандидатами, і (або) партнерами чи роботодавцями. Для цього у більшості коворкінг спейсів є спеціальні кімнати для переговорів, так-звані “Скайп-рум” або зони відпочинку всередині чи на вулиці. Таким чином ти не заважатимеш людям, які працюють з тобою поблизу і зможеш ефективно виконувати свою роботу.

Часто в коворкінг офісах люди працюють у навушниках і зосереджені на своїх завданнях, тому розмовляючи не голосно скоріш за все ти нікому не заважатимеш.

Які плюси коворкінг спейсу при рекрутації працівників до Польщі?

В звичайному офісі ти як правило обмежений різними рамками – колеги, культура роботи твоєї агенції, дресс-код тощо. Також потрібно бути на своєму робочому місці, протягом 8 годин сидіти за своїм робочим столом.

В коворкінгу все інакше – ти можеш піти в кімнату для відпочинку і розслабитись на дивані чи м’якому пуфі. Багато людей також працює в цих лаунж-кімнатах, змінюючи робоче місце із офісного столу на терасу, потім на пуф у кімнаті відпочинку, а потім знову на офісне крісло. При цьому ваші основні знаряддя праці – ноутбук і телефон можна брати з собою скрізь.

Як спробувати чи тобі підходить коворкінг?

Ми скільки завгодно можемо писати про плюси коворкінгу, але кожному підходить щось своє і особисто тобі він може і не підійти. Взагалі, більшість рекрутерів екстравертні особи, тобто відкриті до спілкування з людьми, а це якраз те, що часто відбувається в коворкінгу. Але бувають винятки, тому варто пробувати самому. Ти знаєш себе краще за інших. Також варто спробувати різні коворкінг спейси у місті де ти проживаєш, щоб вибрати оптимальний або відмовитися від цієї ідеї взагалі.

Більшість коворкінг офісів дають один безкоштовний пробний день, де можна спробувати попрацювати і оцінити якість, ефективність і задоволення (або незадоволення) від такої роботи. Тому втрачати тут нічого.

Коворкінг у Польщі, ціна

У більшості польських великих міст як Варшава, Вроцлав, Познань, Гданськ, Лодзь, Краків є багато коворкінг офісів, які пропонують годину роботи від 15 злотих або ж до 50 злотих за день. Для рекрутера-початківця це може бути надто дорого. Часто існує можливість викупити місячний абонемент в середньому від 250-300 злотих на місяць. Проте можна комбінувати роботу в коворкінг-офісі з роботою вдома і виходити в коворкінг лише в обрані дні. Також, якщо ти вже працюєш в польській агенції праці, можна спробувати для себе вийти на роботу в коворкінг в суботу, щоб перевірити чим така робота відрізняється від роботи у твоєму офісі. Можливо це надихне тебе на якісь позитивні зміни.

Коворкінг в Україні, ціна

В великих українських містах як Київ, Львів, Одеса, Дніпро чи Харків теж є коворкінг спейси, але ціну варто взнавати телефонуючи напряму. Часто на сайтах її просто немає. З тієї інформації, яка у нас є оплата може бути і 200 грн за день, а може бути і від 80 гривень за годину роботи.

Підсумок

Коворкінг – це цікавий новий досвід, який варто спробувати хоча б раз. Поскільки він платний, то мобілізує до діяльності, а не просижуванні на робочому місці.

Рекрутація працівників до Польщі і коворкінг чудово поєднуються, а середовище людей із сфери ІТ, дизайну, маркетингу, творців контенту та реклами часто може принести корисні знайомства, співпрацю і свіжий погляд на твої рекрутаційні проекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *